Mitä Brexit toisi tullessaan?

Brexit on pysytellyt median suosikkipuheenaiheena jo niin pitkään, että tuskin monikaan enää edes muistaa, milloin kaikki alkoi.

Kerrataanpa hieman, mistä tässä jupakassa oikein on kysymys, mikäli joku on jo ehtinyt sen unohtaa.

Brexit käsitteenä, tarkoittaa lyhennettä Britannian erosta Euroopan Unionista. Kansanäänestys järjestettiin kesäkuussa 2016, jonka tuloksena 51,9 prosenttia briteistä äänesti EU:sta eroamisen puolesta. Miksi? Luoja yksin tietää, eikä se edes enää tunnu olevan kovin tärkeä seikka. Joka tapauksessa perussyynä tuolloin esitettiin, muun muassa Euroopan Unionin syövän liiaksi itsenäistä päätöksentekovaltaa Britannialta. Kerrottiin, että erolla saataisiin valtion talous nousuun ja maahanmuuttajista eroon pääseminen toisi lisää kilpailukykyisiä työpaikkoja omalle työväenluokalle. Selvä se. Ei muuta kuin eropuuhiin!

Mitä tapahtui?

Neuvottelut aloitettiin ja ne äityivät ajoittain kiivaiksikin. Keskusteluja käytiin pitkään ja hartaasti, yrittäen saada jonkinlaista, kaikkia miellyttävää sopimusta aikaiseksi Britannian ja EU:n välille. Diiliä väännettäessä tuskastuivat Britannia, sitten toiset jäsenmaat ja lopulta jo kansalaisetkin. Eurooppa- neuvosto pyrki neuvotteluissa suojelemaan unionia ja Britannia puolestaan varmistamaan itselleen parhaat edut. Mihin neuvotteluissa sitten edettiin? Ei mihinkään. Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa Britannia anoo erolleen lykkäystä ja asian pyörittely jatkuu edelleen. Kenelläkään ei tunnu vieläkään olevan  minkäänlaista käsitystä siitä, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Tapahtuuko brexit koskaan? Saadaanko lopulta jokin sopimus aikaiseksi vai tuleeko niin sanottu “kova brexit”, jonka lopullisesta merkityksestä siitäkään, ei ole kuin arvauksia.

Brexitin vaikutukset Euroopan Unioniin

Moinen soutaminen ja huopaaminen aiheuttaa stressiä ja epävarmuutta kaikille osapuolille, eikä vähiten Britanniassa tällä hetkellä asuville maahanmuuttajille, joihin tilanne ensimmäisten joukossa tulee vaikuttamaan siinä vaiheessa, kun lopullinen päätös saadaan vihdoin tehtyä. Luvassa tulee kuitenkin, mitä luultavimmin olemaan useamman vuoden kestävä siirtymäaika, jolloin kaikki jatkuisi, ainakin periaatteessa, ennallaan. Tämän jälkeen tilanne kuitenkin muuttuisi, riippuen tietenkin tehdyistä päätöksistä. Kovan brexitin aiheuttamat, ennustetut vaikutukset eivät tosin näytä ulkomaalaisten osalta kovin positiivisilta. Moni saattaa joutua jättämään nykyisen kotinsa, työnsä tai jopa yrityksensä ja vaihtamaan maata. Syynä voivat olla liian pienet tulot, jotka eivät ehkä riitä täyttämään maahan jäämisen edellytyksiä. Useat ovat pakanneet laukkunsa jo aikoja sitten ja lähteneet pois brexitin alta, jäämättä odottamaan tulevaisuuttaan koskevia, isoja päätöksiä.

Myös suomalaisten työskentely maassa saattaa hankaloitua sekä muun muassa opiskelijoiden vaihtoon liittyvät sopimukset luultavasti muuttuvat. Nämä skenaariot tosin koskevat vain kovan brexitin aiheuttamaa tilannetta, mutta koska se saattaa olla hyvinkin mahdollista, on ehkä syytä pohtia enemmänkin, mitä Britannian radikaali ero toisi tullessaan.

Tutkijat muistuttavat jatkuvasti, ettei kukaan todellisuudessa vielä tiedä, mitä tulee tapahtumaan, mutta spekulaatioita on koskien Britannian omaa, eroa seuraavaa tilannetta, sekä sen vaikutusta koko Euroopan Unioniin. Mahdollinen “no-deal”- tilanne, vaikuttaisi arvioiden mukaan esimerkiksi lentoliikenteen jatkumiseen. Epävarmaa olisi, jatkuisiko entisellään talousyhteistyöt Britannian ja muiden jäsenmaiden välillä. Poliittiset kumppanuussuhteet luonnollisesti muuttuisivat täysin ja EU:n yleinen asema heikkenisi huomattavasti. Sotilaallinen voima kokisi ison kolauksen, sillä Britannia tarjosi kiistatta suuremman sotilaallisen voiman, kuin yksikään toinen EU:n jäsenmaa. Saksan ja Ranskan rooli unionissa luultavasti korostuisi.

Mitä Britannialle sitten lopulta käy?

Arvatenkin, myös Britannian tulevaisuudesta voidaan esittää vain villejä veikkauksia. Annetut ennusteet ovat kuitenkin varsin ankeat. On puhuttu esimerkiksi ruoka- ja lääkepulasta ja talouden yleisestä romahduksesta. Asiantuntijat ovat lähes yhtämieltä siitä, että brexit on ehdottomasti huono ratkaisu myös Iso- Britannian kannalta. Britannia kuitenkin vakuuttaa, että tarkat suunnitelmat ovat tehty myös koskemaan mahdollista no- deal- tilannetta.

Mikäli tuntuu, että et saa selvää brexit- tilanteesta, älä huoli, nimittäin kukaan muukaan ei saa. Edes asianomaisilla itsellään ei tunnu olevan mitään käsitystä siitä, mitä kukin haluaa ja mihin suuntaan kannattaisi seuraavaksi sinkoilla. Useat ovat myös varmoja siitä, että Britannian ero Euroopan Uniosta ei tule koskaan tapahtumaan. Näiden asioiden ennustelua voisi verrata esimerkiksi lottonumeroiden arvausyrityksiin. Yleensä siis joku aina lopulta osuu oikeaan, kun arvuuttelijoita on riittävästi. Jäädään jännityksellä odottamaan, jatkuuko vääntäminen kenties vielä vuosia vai unohtuuko koko asia lopulta ja päästään vaikeroimaan seuraavien asioiden äärelle.